Do you want content like this delivered to your inbox?
Share
Share

Top 10 Reasons Homes Don’t Sell & Strategies to Avoid Them

David Bartels

As Broker/Owner of Help-U-Sell Full Service Realty, David Bartels advocates for homeowners by helping them keep much more of their equity, by offering.

As Broker/Owner of Help-U-Sell Full Service Realty, David Bartels advocates for homeowners by helping them keep much more of their equity, by offering.

Sep 30 11 minutes read

Even as the residential real estate market continues to experience an inventory shortage, more and more homes for sale are coming off the market unsold. When a property is listed for sale and doesn't sell during the listing contract, it is known as an expired listing.

Here are the top ten reasons why homes don’t sell and what to do to about it if that happens to you.

1. Photo Order

According to a 2015 Microsoft study, the average attention span for a person is eight seconds (one second less than a goldfish). Each year it gets shorter and shorter. The way most real estate apps and websites are setup is to show only the first photo of a home. To get to the next one, you need to click on the next one and so on.

The problem is that almost all Realtors and For Sale By Owner (FSBO) sellers put the front of the home as the first photo. Nearly all homes’ BEST photos aren’t the front of the house. The problem is that with an eight-second attention span, most potential buyers may never have the patience to get to the best photo or features of the home and will click to the next property.

Solution – Put at least the first five best pictures of the home as the first five photos. Most people that have clicked thru the property's top five photos will continue to click away to see the others.

2. Price Band Errors

Most homes are listed at prices that have 9’s instead of whole numbers. For example, it is extremely common for a property to be listed at $399,990 instead of $400,000. Doing this is a major mistake! Most real estate websites and apps have price bands that end in whole numbers. For example, Zillow’s price bands are $350,000 to $400,000 and $400,000 to $450,000. 

When a home is priced at $399,990, none of the buyers searching from $400,000 to $450,000 would see the home in that search. What makes it worse is that the lower price band buyer is at his/her limit. Whereas, the higher price banded buyer would be at his/her beginning point. If the property is on the market for $400,000, both sets of customers would be able to see the home in their search.

Solution – If possible, price the home in a way that it will be in both price bands, $400,000 instead of $399,990. 

3. Not doing research before putting a home on the market

Hardly any real estate agents or FSBO sellers check to see if there are any open permits, violations, or additional liens on the property. In my experience, many times, homes fall out of escrow when buyers found out there were open permit violations, liens, disclosure violations, etc. on the property.

Talk about a major headache and loss of money!

Solution – Have your attorney or Realtor guide you in the right direction to do your due diligence on your home before putting it on the market.

4. Thinks he/she knows how to market on social media, but has no clue

If I had to give you my best guess regarding how many Realtors or sellers know how to market on social media effectively, I would say only about two percent know what to do. The majority of agents have very few sales that they made from a direct social media advertisement. 

Most of them put too much information online, and the potential buyer has no reason to get more details from the Realtor/seller. The strategy would be ok if the property sold itself, but hardly any properties sell themselves.

Solution – This solution is a lot more complicated than the other solutions. One of the most important things to do is not to give all of the information in the ad. Think of it like a movie preview that teases the buyer into contacting the agent for more details.  The goal is to entice prospective buyers to want to see the home in person!

The reason you want the customer to communicate with you is that you have a much better chance of answering questions and giving more benefits to purchase the home. If your agent is a pro at social media advertising, he/she will know everything about who the most likely buyer to target. 

If a person knows exactly who the most qualified buyer is and when to advertise to her/him, the chance of getting a home sold is much greater. Bottom line, interview agents until one proves that he/she knows exactly what they are talking about.

5. Not spending the time to get the home properly prepared and decluttered before photos and videos

Almost all real estate agents are so worried about the average days their listing is on the market before it has an offer accepted, they speed up the process to get the home online. The majority of the time the home isn't ready to be shown or photo-ready. 

A seller only has one chance to make a first impression to buyers that have many choices to select from.

Solution – Don’t be in such a rush to get the home on the market. If more time is spent upfront getting the home staged, personal photos removed, and decluttered, a great first impression will be made. And, many times the home will be on the market much less time than if it wasn’t done.

6. Hiring a family member or friend without interviewing other agents to see who is most qualified to do the job

More than ninety percent of all Realtors do the same thing - put up a FOR SALE sign, enter the home on the MLS, promote the home on a bunch of websites, hold an open house, advertise ineffectively on social media, and make a brochure for the home. 

As the hot spring/summer selling season arrives, doing only these things will most probably not get the home sold. If the seller is lucky enough to sell the home using these techniques, the length of time for the sale will usually be much longer and the amount netted will be less.

Solution – Interview Realtors until an agent is found that has an effective marketing plan of action with proven results and testimonials from satisfied clients. As an example, in 2017, Help-U-Sell Full Service Realty sold 73% of our listings within 30 days, versus the market’s 29%, we sold our listings 45.8% faster than other agents (27 days versus 59 days) and our listings sold for 3.31% more than other agents.

7. Not having the right network of buyers and agents that sell homes in your area

The average agent will email blast every client and every Realtor on his/her list on every listing they have for sale. It may sound like a good idea, but it is the worst idea. Almost always, there are a large number of people on an email list that aren't interested in the email. 

They could live in a different area, aren’t interested in the topic of the email, or numerous other reasons. 

When people see emails from a sender that they aren’t interested in, many times they will ignore the rest of the emails sent over time, even the ones that they would have been interested in. 

Also, if enough reports of spam are communicated by those receiving the emails, that sender can be blacklisted which means that their emails will go to spam.

Solution – Categorize the recipients that receive email. For example, a person could be tagged as a buyer looking to purchase in Thousand Oaks or a Realtor that sells homes in Santa Barbara. If the Realtor has a new listing in Agoura Hills, it won't make sense for him to email the agent in Beverly Hills. 

Sending smaller email campaigns (also known as bursts) to relevant groups will increase the open rates substantially and will cause the emails to have a much lower chance of going to a spam folder. 

The seller interviewing the Realtor should also make sure that that agent knows many real estate agents and clients that will help get the home sold. 

Help-U-Sell Full Service Realty currently has an active database of over 10,000 people interested in buying and selling homes in your area!

8. Not using video and professional photography

The average agent is incredibly cheap when it comes to spending money on marketing. Many will take the photos themselves on their iPhones, Androids, or their DSLR cameras. 

If they happen to do a video, they will usually do it on their own and do it as a slideshow with still photos. 

As mentioned earlier in this article, a seller only has one chance to make a great first impression. Doing photos and videos without a true professional will make a negative first impression.

Solution – Interviewing agents and finding one that feels this same way will almost always help a home get sold quickly and for more money.

9. Poor accessibility to view a home

Since inventory is increasing quite a bit each month, Realtors and buyers have numerous choices to select when viewing homes. 

If an agent is scheduling four or five showings for his client and a home isn’t available to be seen with the others, the odds of that real estate agent to come back on another day just to see that home is highly unlikely.

Solution – Sellers should do what they can to make the house show ready at all times and have a plan that allows the home to be viewed with just a little notice, based on your needs and preferences.  Help-U-Sell Full Service Realty can schedule showings for your property 24/7/365!

10. Looking at the home thru a Seller’s eyes instead of a Buyer’s eyes

With so many home automated sites out there, many times sellers and agents will look at the site's estimates and average them out and get a list price for the home. 

Other times they will look at previous sales and determine the price based on those things. 

The problem with these methods is that they are inconsistent. Sometimes Zillow’s (or similar sites) estimates are too high, sometimes too low, and sometimes just right. Zillow’s CEO, Spencer Rascoff, recently sold his home for forty percent less than Zillow’s Zestimate.

Solution – It is critical to look at what the current competition is for the subject property, what similar properties have recently sold, and what direction the market is heading.  Help-U-Sell Full Service Realty can prepare a free, comprehensive home valuation report to assist you with setting the right price for your home that results in multiple offers above asking price.

The most motivated buyers are looking at the market and inventory numerous times a day and know exactly what homes are selling for and all of the properties for sale.

Always keep in mind, sellers are competing with individuals that not only want to sell but also HAVE TO SELL. 

Interviewing agents and finding one that is aware of all of these things will help get the home sold in the quickest time frame.

We use cookies to enhance your browsing experience and deliver our services. By continuing to visit this site, you agree to our use of cookies. More info